Duisternis – de laatste opnames

Egelantier ProjectOndersteuning: DuisternisIn het laatste opnameweekend werd er gefilmd in de woonkamer, de slaapkamer, de kelder en buiten op straat. Er werd gepraat, geknuffeld, gezoend, gehuild en gevochten. Niet alles vond per definitie plaats in dezelfde ruimte.

De opnames zijn afgelopen, de rust is wedergekeerd. Zowel op straat als bij mij thuis. Voorlopig althans.

De slaapkamer
De slaapkamerscène was even uitgesteld maar vond uiteindelijk toch plaats. Het lijkt zo simpel om opnames in de slaapkamer te maken. Het ziet er altijd ruimtelijk en relaxed uit. Dat geldt misschien voor slaapkamers die in een studio zijn opgebouwd. De ‘onze’ was dat niet; het was dan ook passen en meten.

Egelantier Projectondersteuning: de slaapkamerscene

De twee acteurs hadden genoeg plaats in het bed, maar of het relaxed was? De geluidman stond in een hoekje weggedrukt en de cameraman en regisseur in het smalle loopgangetje tussen bed en raam. Aan de andere kant van de kamer was een kast met grote spiegel, waar zij natuurlijk niet in te zien wilden zijn!

Egelantier Projectondersteuning: de slaapkamerscene
De werfkelder en omgeving
We filmden al eerder in een werfkelder waar – volgens het verhaal – een jonge vrouw vastgehouden werd na ontvoerd te zijn. Een deel van die opnames moesten opnieuw door een tussentijdse rolwisseling. Een deel van de eerste beelden was wel bruikbaar, maar een groot deel ook niet. Een aantal scenes was ondertussen herschreven en moest sowieso over.

Toen het buiten eenmaal donker was, vonden in een steegje de opnames plaats waarin de ontvoerder door de politie te grazen genomen wordt en geboeid wordt afgevoerd.
DSC02151
Het één en ander ging uiteraard vergezeld van het nodige geschreeuw. Her en der gingen gordijnen opzij en zelfs ramen open. De regisseur had de omwonenden gewaarschuwd, toch bleek niet iedereen op de hoogte te zijn. Een oplettende fietser die de situatie niet vertrouwde, viel onze ontvoerder – met bivakmuts op – bijna aan. Ook een hondenbezitter moest gerustgesteld worden.

Première
Het monteren van de beelden is inmiddels gestart. Een kijkersgroep bestaande uit een aantal kritische, niet bij de film betrokken mensen, beoordeelt de eerste resultaten. Dan wordt ook duidelijk of we opnieuw in actie moeten komen omdat er eventueel nog extra opnames nodig zijn.
De première wordt begin februari 2014 verwacht. Nog even geduld dus!

Dit smaakt naar meer!
Dit kijkje achter de schermen van Utrechtwood was leuk. Ik heb veel nieuwe, leuke mensen ontmoet. Ook mijn multifunctionele inzetbaarheid bij deze filmproductie vond ik erg leuk en leerzaam. Mijn broodjes, quiches en superkrentebollen ter verzorging van de innerlijke mens werden erg op prijs gesteld.  Mijn uitmuntende telefoonstem kwam weer goed van pas, ook al ben ik nergens te horen in de film. Als huisfotograaf maakte ik een fotoreportage voor ‘the making of Duisternis’. Maar ook als sjouwer, boodschapper en dressgirl kwam ik goed uit de verf. We moeten maar een nadenken over een geschikte benaming voor mij op de aftiteling. Heeft iemand een suggestie voor een allesomvattende term?