Duisternis – buitenopnames

Egelantier ProjectOndersteuning: DuisternisAfgelopen weekend waren buitenopnames gepland. De op te nemen scenes moesten een beeld geven van enkele drukke winkelstraten. Buitenopnames maak je bij voorkeur met mooi weer. Dat is prettiger voor de acteurs en beter voor de opnameapparatuur. Maar de weersomstandigheden heb je niet in de hand. Helaas.

Het vorige draaiweekend dreigde een buitenopname te mislukken omdat de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. De regisseur had de buienradar dagenlang nauwlettend in de gaten gehouden en gezien dat er voor die dag veel regen werd voorspeld. Hij stelde daarom voor de scenes op een andere dag op te nemen. Helaas bleek het niet mogelijk om cast en crew op een zo korte termijn bijeen te krijgen. Er restte niets anders dan duimen voor droog weer. Op de bewuste opnamedag regende het ’s morgens inderdaad. En niet zo’n beetje! Zoals gezegd viel de regen met bakken uit de lucht.
Geen nood, de buitenopnames werden verplaatst van de ochtend naar de middag omdat er dan er een droog uurtje werd verwacht. Bijna alle acteurs waren toch de hele dag aanwezig en de enige die van ver kwam vond het geen probleem om pas ’s middags te komen. Probleem opgelost.

Vandaag stonden dus opnames in een drukke winkelstraat gepland. In eerste instantie waren de opnames bedacht in een winkelcentrum in een buitenwijk. Dat was handig in verband met parkeren en ook nog eens overdekt, dus geen last van eventuele regen. Maar ja, op een zondagmiddag met gesloten winkels wordt het daar niet echt druk en evenmin komt historisch Utrecht in beeld. En dat is toch waar de film zich afspeelt. De opnames werden verplaatst en de locatie werd de binnenstad van Utrecht. Dan maar wat concessies doen ten aanzien van de parkeergelegenheid en het weer.
Zaterdag was het zo ver. Wederom viel de regen met bakken uit de lucht. Geen opnames mogelijk dus. Helaas.

Zondag waren opnames gepland binnenshuis, onder andere in de slaapkamer. De cameraman had zich hier stiekem al weken op verheugd. Zondagmorgen bleek één van de acteurs door een onvoorziene omstandigheid verhinderd. Wat nu? Een heel weekend verspeeld? Dat zou zonde zijn!
We hebben met de overgebleven acteur de opnames in de drukke winkelstraat gemaakt. Het was koopzondag dus aan veel winkelende figuranten geen gebrek. Drukte genoeg dus. En het was droog weer met zelfs af en toe een zonnetje. Wat wilden we nog meer?

Aan bekijks hadden we ook geen gebrek! Wat kunnen mensen nieuwsgierig zijn! Maar ook boos en onbeholpen. Grofweg waren de volgende reacties waarneembaar:

  • wachten tot de opname klaar was alvorens door te lopen
  • stilstaan voor de camera
  • doorlopen maar gluren vanuit de ooghoeken naar wat er gaande is
  • stoïcijns doorlopen maar zich duidelijk bewust zijn van de camera
  • de camera negeren en er het liefst dwars doorheen willen lopen
  • boos kijken omdat er iemand het lef heeft om te filmen
  • roepen in de microfoon
  • zwaaien richting camera

Het is grappig om te merken hoe anders mensen zich gaan gedragen als ze weten dat er een camera op hen gericht is. Acteurs moeten daarentegen juist heel natuurlijk blijven reageren. Ik heb bewondering voor ze!

Er staat nog een weekend met buitenopnames gepland. Laten we de weergoden vast om droog weer verzoeken!